Odrůdy

Čornyj doktor, (Kefe Izjum, Ekim Kara)

Moštová starobylá raná odrůda s léčivými účinky černé barvy. Víno je vysoce kvalitní, se zajímavou chutí po čokoládě, s nádechem čajové růže. Vzhledem k vysoké cukernatosti je vhodné k výrobě dezertních vín. Má vysokou odolnost mrazu a zvýšenou chorobám. Odrůda stará více než 2000 let. Pochází z Armenie, kde jí po staletí používají k léčebným účelům. Nejvíce rozšířená je na Krymu.v oblasti Sudaku.

Původ (šlechtitel)
Arménie
Rodičovské odrůdy
stará odrůda, více jak 2000 let
Použití
moštové, odrůda je vhodná i do kupáží, obsahuje taniny, které působí jako silný antioxidant, ochraňují stěny cév, braní zvýšení hladiny cholesterolu a rozvoji ateresklerózy, mají antivirové a antibakteriální vlastnosti, zvyšují odolnost těla vůči infekcím (1 sklenka denně)
Květ
oboupohlavní
Barva
černá
Hrozen
střední, 150 - 200 g, kónický, stř. husté
Bobule
střední, 15 - 20 mm, 2 - 3 g, kulatá,šťavnatá
Chuť
harmonická,odrůdová, po slívách a višních, víno je vysoké kvality, viskózní s chutí čokolády a nádechem čajové růže, má léčebné a hojivé účinky
Doba zrání
raná, konec září, 120 - 130 dní
Intenzita růstu
střední, až vysoká, velmi dobré vyzrávání dřeva, úrodná
Mrazuodolnost
vysoká, - 23 °C
Odolnost houbovým chorobám
zvýšená, 3 (podle Husfeldovy bodové stupnice)
25 - 26 °NM, kyseliny 6 - 8 g/l
Bezsemenný
ne